Mágnestábla oda, videózás ide, mozgásanalízis, statisztika-elemzés – blablabla. Puskás Öcsi bácsitól tudjuk, mi a futballban a legfontosabb taktika: mindig eggyel többet kell rúgni, mint az ellenfél. No, ezt lengyel testvéreink is tudják, derül ki tovább után.

A Fehér Sasok nem túl gólerősek, igaz, Lewandowski a szezon egyik legjobbja lett a Dortmundban, de ezzel fel is soroltuk a teljes támadósort. Mivel a lengyelek nem jók elől, stabilnak kell lenni hátul – ahogy a görög csináltak nyolc éve. Náluk akkor az annyira működött, hogy Eb-t nyertek (az alábbi videón a lengyel válogatott történetének legnagyobb győzelme, a 2009-es San Marino elleni 10-0 – a következő egy hónapban összesen ennyi lengyel gól is elég lenne).

A modell egyelőre működik a lengyeleknél is. Vagyis ha nem tudnak egynél több gólt lőni, akkor nem kapnak egyet sem. Márpedig nem nagyon tudnak: idén egyszer sem, tavaly is csak négyszer jött össze két lőtt gól (hármat 2010 ősze óta nem lőttek, háromnál többet pedig 2003 novembere óta csak olyan csapatoknak, mint Szingapúr, San Marino, Azerbajdzsán, Egyesült Arab Emírségek vagy Feröer-szigetek).

Szombaton az ausztriai edzőtábor utolsó meccse újabb egygólos, 1-0-s győzelmet hozott, ezúttal a szlovákok ellen. A válogatott az alábbi felállásban játszott (ez már sokkal inkább hasonlított a várható Eb-kezdőcsapatra, mint a lettek elleni meccsen).

1. Wojciech Szczęsny - 20. Łukasz Piszczek, 13. Marcin Wasilewski, 15. Damien Perquis (69, 24. Marcin Kamiński), 2. Sebastian Boenisch - 16. Jakub Błaszczykowski (63, 18. Adrian Mierzejewski), 11. Rafał Murawski (46, 6. Adam Matuszczyk), 7. Eugen Polanski (46, 5. Dariusz Dudka), 10. Ludovic Obraniak (80, 26. Rafał Wolski), 8. Maciej Rybus - 9. Robert Lewandowski (46, 23. Paweł Brożek).

A győzelmet ismét fejesgóllal szerezte a lengyel csapat, és ezúttal védő szerezte, a márciusban megsérült, azóta elvétve játszó Sochaux-játékos Damien Perquis fejelt a kapuba; hetedik válogatott meccsén ez volt a második gólja, a szezonban a klubjában egy gólt sem szerzett (mint látható a videón, a sérült balkezén, amit a gól után simogat, most is speciális kötés van). Így történt:

Mindez azt jelenti, hogy a lengyel csapat az elmúlt öt meccsén veretlen, és 372 perce gólt sem kapott, a gólaránya 5-1. A veretlenségi sorozat a magyarok ellen indult tavaly novemberben a poznani 2-1-es győzelemmel, majd jött egy törökországi edzőtáborban 1-0 a bosnyákok ellen, februárban a szökőnap egy 0-0-t hozott Varsóban a portugálok ellen (a meccs összefoglalója a lenti videón), majd négy napon belül két 1-0: kedden a lettek, szombaton a szlovákok ellen.

A sorozat valószínűleg folytatódni fog az Eb előtti utolsó felkészülési meccsen is: június 2-án, már otthon, Varsóban, Andorra lesz Lewandowskiék ellenfele. Majd 8-án kezdjük jön az Eb nyitómeccse – ki ne tudná, épp a görögök ellen.

2 komment

Címkék: videó edzőtábor szlovákia edzőmeccs damien perquis

A bejegyzés trackback címe:

https://polskifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr544548959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pienaar 2012.05.27. 21:03:42

Valószínű hogy ez a csoport fogja legkevésbé érdekelni a világ közvéleményét, de jó lenne ha a lengyelek a csehekkel jutnának tovább, a németek ellen bármelyikük pikáns felhangokkal tűzdelt negyeddöntőt vívna. (Habár mostanában úgy hírlik hogy a görögök se komálják Angeláékat :)

Drago Brutic 2012.05.28. 08:27:37

Gyerünk Polski!

Sajnos ennek a gólképtelenségnek az lehet az oka, hogy az elmúlt évtizedekben az erőfocit kezdték erőltetni, eleve már az utánpótlásban is a nagydarab, jól fejelő de nehézkes tornyokat válogatták, szemben mondjuk a kreatívabb balkáni focival. Pedig nekik is volt Boniekjük, Lato-juk, Zmudajuk, tudtak gólt lőni, és bronzot szerezni VB-n.
süti beállítások módosítása