Életük meccsére készülnek a lengyelek: ha nyernek, negyeddöntősök a részben hazai rendezésű Eb-n, ha nem nyernek, biztosan kiestek. Hamarosan kezdődik Wroclawban (ahogy a derék Mátyás király idején hívták, Boroszlóban), a cseh határ közelében, a cseh-lengyel meccs. Az eddigi 24 cseh-lengyel vagy csehszlovák-lengyel meccsek örökmérlege 12 cseh(szlovák) és 7 lengyel győzelem, illetve volt öt döntetlen. Szóval nagyjából minden harmadik meccs végződött eddig úgy, ami most jó lenne.

De miért ne lenne ez most épp egy újabb harmadik? A csapat, miután elcseszett két pontot a görögök ellen, heroikus meccsen ikszelt az oroszokkal. Két meccsen nagyjából hatvan-hetven percet játszottak jól Blaszczykowskiék, és csak nagyjából húsz-harminc percet a csehek - szóval van esélyünk. Csak azt kell csinálni, hogy ezúttal nem hagyják ki a fiúk a helyzeteket.

Az első percekben

jó látni, hogy a lengyel csapat bátran kezdett játszani, és már el is találtuk a hálót, ha csak az oldalát is. Persze taktikázni nincs értelme, győzni kell, oszt jó napot. Cechnek több dolga van, mint Tytonnak, reméljük, több szomorkodnivalója is lesz.

Negyedóra után

az látszik, hogy egyértelműen erősebben támadnak a lengyelek, a csehek mintha már most a nekik kedvező döntetlenre játszanának.

Aztán itt Boenisch remek lövése, utána a szöglet, aztán Wasilewski fejese. Szóval eddig jobbak vagyunk, de hát emlékezzünk, az oroszok ellen is így indult.

Viszont Lewandowski eddig nagyon magányosan harcol.

25 perc után

a kapura lövésekben 7-0-ra vezetünk, de persze ezzel nem vagyunk kinn a vízből. Ez utóbbit szó szerintem értem, a wroclawi pályán lassan vízilabdázni lehetne, és már kezd villámlani is.

A felkészülési meccseken rendszeresek voltak a beívelések utáni fejesgólok, ma eddig hiába jött szöglet, szabadrúgás, semmire nem jutottunk.

Most hallottam, hogy Lengyelország igazi sörnagyhatalom, a németek és az angolok után ők főzik a legtöbb sört Európában. Ennyit a csehekről, hehe.

35 perc után

azt látjuk, hogy kicsit bátrabbak lettek a csehek; lássuk ezt pozitívan, úgy, hogy kicsit hagyjuk őket kinyílni.

Sajnos Lewandowski eddig sokkal kevesebb segítséget kap Obraniaktól, Kubától, Murawskitól, mint az oroszok ellen.

A 40. percben

rossz látni, de most már jobbak a csehek, most Tytonnak szerencséje is volt, hogy ebben az esőben nem csúszott ki a kezéből a labda.

Összességében több veszélyes helyzetünk volt ugyan, de nagyon hiányzik az a tűz, ami az oroszgyűlölet miatt a múltkor megvolt.

Szünetben

arra gondolunk, amire Tadeusz bácsi, amikor a nyíregyházi KGST-piacon 500 forintért akarták tőle megvenni az Európát bejárt albán konyakot: ez nagyon kevés lesz.

Pláne, hogy a másik meccsen a hosszabbításban vezetést szereztek a görögök, így már ők, Európa ingyenélő mázlistái állnak az oroszok mellett továbbjutásra, és mi már csak utolsók vagyunk.

Hogy kifújjuk magunkat, egy dal a lengyel könnyűzene egy klasszikusától, a négy cédés Best Polish Songs csodás darabja: Andrzej Piaseczny: Szczęście jest blisko, vagyis: A boldoság közel van.

Igen. Egyetlen gólnyira.

Szünet után

Polanski sárgájával kezdtünk, sajnos ha tovább is jutunk, nem játszhat a negyeddöntőben.

Közben reménykedünk, hogy hamarosan előkerül Brozek vagy Sobiech a kispadról, bár a kétcsatáros játékot csak annyira ismerjük, mint átlaglengyel a reformátusokat.

Azzal egyébként, hogy a másik meccsen vezetnek a görögök, annyit változott a helyzet, hogy most már a cseheknek sem jó a döntetlen, akárcsak nekünk, nekik is nyerniük kell; döntetlennel kéz a kézben esnénk ki. De ki beszél itt döntetlenről?

Aztán tényleg cseréltünk is, Grosicki jött be Polanski helyett, nem őt vártuk, de ő is támadó középpályás, kell most az ilyen.

55 perc után

szomorúan állapítjuk meg, hogy ötlettelen, enervált a csapat, mint egy spanyol narancsföldről Poznanba hazaautózó vendégmunkás. Egyre több a lengyel sárga, egyre több a cseh támadás, idegesek a fiúk, Tyton-bravúrok nélkül végünk lenne.

De legalább a lengyel sportminiszter kinn szurkol Wroclawban,

mucha.jpg

Közben megtudom, hogy a katolikus lengyeleknek evangélikus kormányfőjük volt; kész mázli, hogy reformátust írtam.

Egyszer már bejött, úgyhogy most is leírom: Wojtyla, segíts! És ne csak Tytonnak.

Sajnos viszont a cseheknek segített.

A 72. percben

0-1

Két gólt kellene lőnünk, az egész Eb-n jött össze eddig ennyi.

Lehet, hogy tényleg ennyi. Az andorraikat leszámítva nem is emlékszem, mikor lőttünk utoljára két gólt. Ja, igen, a magyaroknak novemberben. Akik persze megverték a cseheket.

Szóval a remény hal meg utoljára. Viszont az biztos, hogy ma este a másik csapat mindegyike állt már továbbjutásra, csak mi nem.

80 perc után

csak az vigasztal, hogy van a szekrény tetején egy flaska Wodka Zoladkowa Gorzka. A negyeddöntőre tartogattam, de most a nyakára hágok. Két gólt mi már a velkepopoveci leányiskolának tudnánk tíz perc alatt lőni.

A foci az a játék, amit 22-en játszanak, és a lengyelek mindig elcseszik. Nick Hornby 18 évig várt Arsenal-sikerre, a derék polyákok harminc éve.

Sajnos a második félidőre összezuhantunk, mint a lengyel gazdaság a nyolcvanas években.

A 90. percben

azon gondolkodom, hogy a cseh-lengyel jószomszédság jegyében hagyjuk-e most már a picsába az egészet, vagy próbálunk egy gólt szerezni, hogy ők is kiessenek.

Lehet, hogy iszom hozzá egy cseh sört is. Vagy kettőt.

Hihetetlen egyébként, hogy ha így marad, az oroszok, akiket a németek és a spanyolok mellett biztos az elődöntőbe vártunk, velünk együtt kiesnek. Mondjuk a lengyeleknek legalább ennyi vigaszuk lesz.

A 95. percben majdnem megszívattuk aztán a cseheket, de végül mégsem.

Vége.

Az Eb-álmoknak is.

Már megint. De érthető: szarabb második félidőnk volt, mint az Eb alatt bármikor, megérdemelten estünk ki.

Két év múlva vébé, sajnos angolok, ukránok és montenegróiak a komoly ellenfelek, ezzel a csapattal a második hely sem lesz meg.

9 komment

Címkék: csehország euro2012

A bejegyzés trackback címe:

https://polskifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr694592758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maarten 2012.06.16. 21:34:33

Ami a mi meccsünket illeti, tragédia nincsen de félek, hogy 0-0 lesz.

maarten 2012.06.16. 22:00:33

"bár a kétcsatáros játékot csak annyira ismerjük, mint átlaglengyel a reformátusokat."

Hmm. 4 évig volt egy luteránus miniszterelnökünk aki most éppen az Európai Parlament elnöke...

Zajka · http://szlawirtus.blog.hu 2012.06.16. 22:16:11

Január óta Martin Schulz az EP elnöke, nem Jerzy Buzek...

robot_ 2012.06.16. 22:51:39

hat... most mit mondjak.
a lengyeleknek szurkoltam, de hat a 2. felido nagyobbik reszeben a csehek voltak jobbak.
sajnalom.

the_line 2012.06.17. 00:39:21

Mától bojkottálom a Kozelt és a feta sajtot. Ez a csoport az EB és a foci, mint sport szempontjából a legrosszabbul alakult.

:(

the_line 2012.06.17. 00:43:14

@Ackermann Sándor: amellett, hogy a református a magyar szóhasználatban=kálvinista, lutheránus az evangélikus, nem református.

Drago Brutic 2012.06.17. 07:02:16

Hát ez valami borzasztó volt. Még helyzetbe is alig tudtak kerülni! Egyszerűen nem hiszem el, hogy Lengyelországban nincsenek kreatív, improvizatív játékosok! Nézni is rossz volt a brádereket, erőltetik ezt az erőfocit, de hiába. Az az igazság, hogy még sajnálni is alig lehetett őket, mert a knédlipusztitók fociztak látványosabban, ha nincs Tyton, már sokkal hamarabb eldől.

Pienaar 2012.06.17. 14:23:47

Az hogy miért nem érdemelt továbbjutást a lengyel csapat, most már teljesen világos: házigazdaként minden előnyt megkaptak amit lehetett (kiemelés, könnyű csoport, bírói segítség) és ennek ellenére képtelenek voltak nyerni. Extra butaság volt hogy a harmadik hazai meccsre lecserélték a varsói stadiont Wroclawra, ami a cseheknek szinte hazai pálya volt. Persze nem csak ezen múlott de nagyon rossz szervezői döntés volt.
Nagyobb baj hogy a felkészülési időszakban nem derült fény arra hogy a lengyel csapat képes összeomolni szinte nyert helyzetből. A tavaszi-koranyári gyenge ellenfél választás itt bosszulta meg magát.
süti beállítások módosítása