Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnököt bántalmazták a börtönben, az ügy miatt a berlini kormány a negyven nap múlva kezdődő Eb bojkottjára készül. Lemondta a drága szállodák miatt is támadott Ukrajnába tervezett útját a cseh elnök is.

A helyzetet az MTI híre szerint bölcs hallgatás fogadta Varsóban. „Lengyel sportfunkcionáriusok és politikusok tartózkodóan reagálnak Eddig nem talált támogatásra a Julija Timosenko volt ukrán kormányfővel szembeni bánásmód miatt Németország részéről elhangzott felhívás, amely büntetőintézkedéseket sürget Kijevvel szemben” – olvasható a hírügynökségi tudósításban, amely megjegyezi ugyanakkor, hogy „Lengyelországban szoros figyelemmel követik a bebörtönzött Timosenko sorsát. A beteg ellenzéki vezetővel kapcsolatos kérdésekről a lengyel fél többször is tárgyalt az ukrajnai kormánnyal az utóbbi hónapokban”.

Pawel Kowal lengyel európai parlamenti képviselő „ésszerű reakciókra” kérte a lengyel kormányt az ügyben. Kowal április 5-én találkozott Julija Timosenkóval, ő volt az első uniós politikus, akinek az ukrán hatóságok engedélyezték Timosenkót meglátogatássa a börtönben.  A konzervatív politikus rámutatott, hogy az emberi jogok ukrajnai helyzetének a fehéroroszországival való összehasonlítása csak ronthatja a lengyel-ukrán kapcsolatokat. „Az egész ukrán társadalomról van szó, nem az egyik vagy a másik kormányról” – mondta Kowal, aki szerint Lengyelországnak nem szabad beavatkoznia politikai konfliktusokba.

Szólj hozzá!

Címkék: politika ukrajna

A bejegyzés trackback címe:

https://polskifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr474480855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása