A Fehér Sasok sztárjainak bemutatását kivel is kezdhetnénk mással, mint a selejtezősorozat hősével, aki a lengyel szurkolók egyöntetű véleménye szerint 9 góljával szinte egymaga juttatta ki a lengyel válogatottat az EB-re: Euzebiusz "Ebi" Smolarekkel.

Emberünk 1981-ben focistacsaládba született: apja a 60-szoros lengyel válogatottsága idején 13 gólt szerző, világbajnoki bronzérmes (1982) legendás játékos, Włodzimierz Smolarek volt. Mivel apja Hollandiában játszott majd edzősködött, Ebi is a tulipánok és szélmalmok közt nőtt fel - gyermekként a Feyenoord ifjúsági csapatában kergette a labdát, az akkoriban épp Leo Benhakker által irányított felnőtt csapatban pedig 17 évesen mutatkozott be. Már az első évében holland bajnoki ezüstérmes lett, és bemutatkozott az európai kupákban is. A "fű országa" sajna másképp is hatással volt rá: 2002. áprilisában az UEFA marihuána-fogyasztás miatt 6 hónapra diszkvalifikálta. A Feyenoordból Ebi 2005-ben a Borussia Dortmundhoz került, onnan vásárolta meg 2007-ben 4,8 millió Euróért jelenlegi klubja, a spanyol Racing Santander.

A lengyel válogatottban Ebi 2002 februárjában mutatkozott be egy Észak-Írország elleni barátságos mérkőzésen (előtte kétszer is elutasította a holland ifjúsági válogatott ajánlatát az Oranje színeiben való szereplésre). A 2002-es VB-keretbe is meghívást kapott, azonban egy sérülés miatt végül nem utazott ki Koreába. A válogatottban legközelebb 2004-ben lépett pályára, 2005-ben megszerezve első gólját a nemzeti tizenegyben, Ausztria ellen. A 2006-os VB-n a lengyel válogatott mindhárom meccsén játszott - a Fehér Sasok akkor sajnos nem jutottak túl a csoportkörön.

Csillaga igazán a 2008-as EB-selejtezősorozatban ívelt fel, ahol 9 gólt lőtt a 10 mérkőzésen, ebből mindkettőt a portugálok ellen 2:1-re megnyert meccsen Chorzówban és szintén mindkettőt a továbbjutást biztosító, 2:0-ra megnyert utolsó mérkőzésen a belgáknak. A kazahok elleni varsói 3:1-es győzelem az ő alig 9 perc alatt összehozott klasszikus mesterhármasának volt köszönhető.

Lengyelországban jelenleg Ebi Smolarek a válogatott messze legnépszerűbb sztárja, sok millió kisfiú és tinédzser példaképe és sok millió tinilány álma :). A lengyel szurkolók nagy része habozás nélkül őt nevezné a jelenlegi legjobb lengyel játékosnak. Mindezt rendesen készpénzre is váltja: az utóbbi hónapokban szinte elborították Lengyelországot az egyik ismert üdítőital-cég Ebit felvonultató reklámplakátjai.

Válogatottbeli statisztikái:

Euzebiusz Smolarek (Racing Santander):

  • Mérkőzés/gól a válogatottban: 30/13
  • Mérkőzés/gól az EB selejtezőkön: 10/9

Szólj hozzá!

Címkék: sztárok euro2008

A bejegyzés trackback címe:

https://polskifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr19496394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása