Bár az Európa-bajnokságra meggyőző teljesítménnyel kijutott, és a torna egyik, de legfőbb titkos esélyese, a legyel válogatott főleg idegenlégiósokból áll, vigyázó szemünket vessük most mégis egy kicsit a lengyel élvonal történéseire.

Lengyelországban is 16 csapat játszik az első osztályban, bár a mi tízmilliós országunkkal szemben az ugye egy negyvenmilliós. Hogy kik vannak aránytévesztésben, azt tessenek bátran eldönteni.

A bajnokságot nem sörmárkáról, hanem egy távközlési cégről nevezték el, de nemcsak ezért nem mondhatjuk azt, hogy sörfoci (hogy egyébként a lengyel sör milyen, azt nem tudom, de megkóstolnám, az viszont biztos, hogy a fűszeres vodkák finomak).

A bajnokságban nincs fővárosközpontúság, mint ahogyan másmilyen központúság sincs. Az egyetlen varsói csapat, a helyi Honvéd – vagyis a katonacsapat utóda –, a Legia Warszawa, amely idén a második helynél jobbat nem szerezhet meg a bajnokságban. Az első ugyanis meggyőző fölénnyel a Wisla Krakkó lett: bár három forduló még hátravan, 70 pontját már nem érheti be az 56 pontos Legia.

Sőt, a varsóiak azon izgulhatnak, hogy a második hely meglegyen. Mögöttük ugyanis 55 ponttal ott nyomul a Groclin Dyskobolia és 53-mal a Lech Poznan. A tabella másik végén a Zagłębie Sosnowiec (12 pont) már biztosan kiesett, a tabella utolsó előtti helyén a most a nagy múltú Widzew Lódz áll 22 ponttal, de huszáros hajrával még beelőzheti a másik lódzi csapatot, az LKS-t (26) és a most közvetlenül előtte álló Polonia Bytomot (24) is.

Az élvonalban, tudomásunk szerint, jelenleg egy magyar játékos szerepel. A Lothar Matthäus esztelen beválogatósdijának köszönhetően egyszeres magyar válogatott, korábban a Vasastól és a ZTE-től is eltanácsolt önként és dalolva távozott Majoros Árpád. Csapata az ötszörös bajnok Cracovia – igaz, utolsó diadala 1948-ban volt –, amely a 9. helyen áll a bajnokságban (de amikor a mi Árpádunk odament, még csak a 12.-ek voltak). Bár olvasóink néhány kedves mondattal emlékeztettek arra, hogy Vayer Gábort elvitte az LKS Lódz, a klub honlapján nem bukkantunk a nevére, ezért nem írtunk róla.

Egy kicsit a hátországról is: az élvonal alatt egycsoportos másod- és négycsoportos harmadosztály, ez utóbbi alatt regionális alapon szervezett negyed- és ötödosztály, előbbiben 18, utóbbiban 49 csoport. Az ország szövetsége 1955 óta az UEFA tagja, az első klubok 1903-ban alakultak, a már említett két krakkói klub, a Cracovia és a Wisla egyaránt 1906-ban.

Az elmúlt évtizedben a lengyel focit egyértelműen a Wisla Krakkó uralta: a mostani, már biztos bajnoki címe előtt 1998 és 2005 között hétből ötször végzett az élen; igaz, azt megelőzően legutóbb 1978-ban. A lengyel bajnokságokra egyébként is jellemzőek a csapatkorszakok: 1982-től 1993-ig a Ruch Chorzów és a Zagłębie Lubin egy-egy sikerét leszámítva csak a Lech Poznan és a Górnik Zabrze lett bajnok; utóbbinak 1960 és 1967 közöt is összejött hétből hat bajnoki cím. A legtöbbszörös bajnok az egyaránt 14-14 elsőséget begyűjtő Górnik Zabrze és Ruch Chorzów, a Wisla még az idei címével is csak 11-nél jár.

11 komment

Címkék: bajnokság majoros árpád legia warszawa wisla krakkó cracovia krakkó groclin dyskobolia lech poznan widzew lódz zagłębie sosnowiec lks lódz polonia bytom ruch chorzów zagłębie lubin górnik zabrze

A bejegyzés trackback címe:

https://polskifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr71448232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ngyuree 2008.04.30. 12:05:48

Jó a lengyel sör! Ha kint jársz, mindenképpen ajánlom a Tyskie sört - nekem ez a kedvencem.
De nagyon sokan a Warka és a Warka Strong (ez utóbbi 6,5%-os) isszák.
( a Lech Poznan mellesleg szintén sörről kapta a nevét - a Lech egy sörmárka)

lazac 2008.04.30. 15:59:48

a jó kurva anyádat tanácsolták el a zte-től és a vasastol!!!!!!!! Érdeklődj mielőtt irsz egy cikket te nagyokos!!!!

pepe 2008.04.30. 16:04:50

Kedves blogíró! Ami nem megy nem kell erőltetni! Csak a történeti hűség kedvéért jelezném, hogy egyik helyről se küldték el a mi "Árpádunkat". Mindkéthelyről ő kérte hogy mehessen, amúgy a szintén lengyelországban légioskodó Vayerről megfeledkezett a kedves író tökéletes képet adva hozzáértéséről! Mondjuk megértem, bár valam ócska kamut oda is kitalálhatott volna, hogy mondjuk nem szopta le a Varga Zolit anno Győrben és ezért kellett távoznia, ezzelis színesítve eme gyöngyszemét!
Bravó! Sok ilyen "minőségi" írást kivánok!

Peti 2008.04.30. 16:05:09

Vayer Gábor: Lks Lodz, okostojás!
Amugy Majorost nem küldték ment és játszik is kinnt majdnem mindíg.....
Akkor szerinted Németországban 40 csapat kéne első osztályba mer 80 millióan vannak???

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.04.30. 17:30:51

Elég sovány ez így valóban, de annyiban azért védeném a szerzőt, hogy Majoros Árpinhót, mint az nb1 elmúlt öt évének egyik legtúlértékeltebb játékosát, egyik munkaadója se marasztalta. Nyilván azért, mert Árpi egy bolondnak tartott zseni, akit nem értettek meg itthon, a nyitott polákok viszont meglátták benne a gyémántot.

jonas_krolik 2008.05.01. 23:43:30

Peti: Természetesen nem. Csak céloztam arra, hogy Magyarországon talán sok a 16.
Neked és pepének: Vayert, mint a frissített változatban látható, nem találtam a Lódz honlapján (lehet, kölcsönadták) a keretben, ezért nem írtam róla.

arézi 2008.05.03. 19:22:56

ne máááár,
de tényleg, ki a f**om az a majoros árphád, akiről - nyilván a haverjai és a rokonai - itt ódákat zengenek. egy névtelen senki, aki kiment megélni lengyelbe, aztán egyre lejjebb csúszik, végül labdaszedő lesz kongóban, de az unokáinak büszkén azt fogja mesélni, hogy ő egy válogatott focista. pfújj!!!

sasné 2008.05.03. 19:28:26

pepe,
majorosnak egy dagadt képviselő a rokona. nyilván ő nyomja közpénzből, mert egyébként egy nullkategóriás senki. kb magyarországon nb3.

popp 2008.05.03. 20:13:34

lazac, mielőtt ilyen alpári stílusra vetemedsz, megemlíthetnéd, hogy hányszor volt kezdő a tojásokon lépkedő lábából helyes kis o betűt kanyarintó Árpinho, a magyar biciklicsel-király. Arra viszont én is kiváncsi lennék, hogy nyomja és mennyit játszik a Cracoviában.

jonas_krolik 2008.05.03. 22:47:29

popp!
Jogos a kérdés. Utánanéztem a Cracovia hivatalos honlapján. Remélem, nem számoltam el. Majoros, aki a klub honlapja szerint (www.cracovia.pl/1b_news.php?newsid=2247&x=0) a "Węgierski Ronaldo", a tavaszi szezonban 1 bajnoki mérkőzésen játszott kezdőként (február 27-én, a Górnik Zabrze elleni 1-0-ra megnyert meccsen), és, ha jól számoltam, négyszer volt csere. De néhány link nem töltődött be, így lehet, hogy ötször.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.04. 10:21:58

Akkor elmondhatjuk, hogy ott sem meghatározó ember. Mindenhol ez van beharangozzák, mint a nagy cselgépet, a magyar Ronadinhot, aztán nem játszik. Mondjuk Krakkó szép város, szóval jó mulatást neki!
süti beállítások módosítása