És amely az első döfést vitte az államszocializmusba, és ahol az idei Európa-bajnokság harmadik napján játszanak először meccset. De milyet, de milyet! Júniusban lesz három nap, ami a gdanski férfiak és nők szívét egyaránt megdobogtatja.

A C csoport három mérkőzését játsszák az Eb legészakibb helyszínén, a 455 ezer lakosú Balti-tengeri kikötővárosban, Gdanskban. Méghozzá nem is akármelyik hármat: a címvédő Spanyolország mindhárom mérkőzését itt rendezik. A gdanski nőknek külön csemege, hogy egyből nyitásként, 10-én este hattól az olasz csapat lesz az ellenfelük.

Ne feledjék: június 10.! Spanyolország-Olaszország. Biztos vannak olyan ínyencek, a tizenhatosok tájának Levinjei, akik szerint igazán ekkor kezdődik az Eb, legalábbis lengyel földön (előző nap lesz Lembergben német-portugál meccs, ami még esélyes lehet a focilevinistáknál). Aztán négy nappal később spanyol-ír, majd újabb négy nap múlva horvát-spanyol meccs lesz még itt.

Hogy a Balti-tenger nordikus éghajlata mennyire kedvez majd Iniestáéknak, azt még nem tudjuk, azt viszont igen, hogy egy meccs erejéig akár a lengyel Fehér Sasok is játszhatnak itt. A C csoport meccsein kívül ugyanis még egy találkozót rendeznek a gdanski pályán: azt a negyeddöntőt, amelyen az A csoport második helyezettje játszik a B csoport győztesével. Vagyis ha a lengyelek nem nyerik meg a csoportjukat – hagyjuk a Mezey György-i értelemben vett lehetőségeket, igenis, ennek van esélye –, de másodikként továbbjutnak – no, ehhez viszont az orosz-cseh-görög trió társaságában nem kell nagy bravúr –, akkor itt játszhatnak a négy közé jutásért, mint korábban írtuk, a dán-holland-német-portugál négyes, vagyis az Eb legerősebb csoportjának győztesével.

Tovább után megtudja, mit kell tudni a helyszínről, lesznek szép képek és videó is.

A korábbi gdanski Baltic Arénát 2008-ban kezdték átépíteni, az új stadiont PGE Arena Gdańsk néven 2011-ben adták át. Kattintson sok szép képért!

000 Par6347937

 

Volt is itt egy válogatott meccs, a lengyelek és a németek 2-2-t játszottak, a Fehér Sasok góljait a papírforma szerint német légiósok lőtték,Błaszczykowski és Lewandowski, akik azóta már Bundesliga-bajnokok a Dortmunddal (kevésbé dicsőséges eleme a történetnek, hogy azért itt volt a meccs, mert a varsói 145 milliárdos stadion nem készült el akkorra).

Ez volt az a meccs:

A stadion egyébként 43 615 férőhelyes, természetesen valamennyi ülőhely, és valamennyi fedett; a nézőcsúcs a lengyel-németen 38 ezer ember volt, az Eb-n negyvenezres lesz a kapacitása. A pálya 105x68 méteres, maga a stadion 236 méter hosszú, több mint 200 méter széles, és 45 méteren van a legmagasabb pontja.

A tavaly augusztusban átadott létesítmény tulajdonosa – akárcsak a wroclawi pályáé – a város, de a helyi futballcsapata, a kiesést épp elkerülő Lechia Gdansk az üzemeltetője (két fordulóval a vége előtt 5 pont az előnye a kieső helyen álló Lódz előtt). A beruházás 775 millió zlotyba, nagyjából 55 milliárd forintba került, a tervező a lengyel kapcsolódásoktól nem mentes német iroda, az RKW Rhode Kellermann Wawrowsky volt.

Itt is kattintgathat:

000 DV1035608

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó stadion gdansk euro2012 pge arena

A bejegyzés trackback címe:

https://polskifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr444477253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása