Bármily nehezen is hihető, a képen piros mezben nem egy canarinho vagy valami egyéb latin válogatott valamely bálványa cselezget, hanem egy törzskönyvezett lengyel. Legalábbis néhány hete az. Lengyelül ugyan csak néhány alapszót tud kicsikarni magából (borzalmas akcentussal), de ez nem is számít: a brazil születésű Roger Guerreiro kifejezetten az EB kedvéért lett lengyellé.

A lengyel sajtó és szurkolók által ironikusan "Jasiu Rogerski" vagy "Rogesław Guerreirowski" néven is emlegetett futballista 26 éve São Pauloban látta meg a napvilágot, a labdát az AD São Caetano csapatában kezdte üldözni. A brazil serie A-ban 2003-ban már a Corinthians színeiben mutatkozott be, támadó középpályásként. Alig egy év múlva már az egyik legnépszerűbb brazil klub, a CR Flamengo játékosa volt, első brazil bajnoki gólját  már itt szerezte. A Flamengonál is csak egy évig maradt, ezalatt 36 mérkőzésen 3 gólt szerzett, valamint 2004-ben csapatával elnyerte a Campeonato Carioca, vagyis a Rio de Janeiro szövetségi állam bajnokságának trófeáját.
2005-től Rogert kölcsönadta klubja a másodosztályú (és az első osztálybeli szereplésért küzdő) spanyol Celta Vigo együttesének. Az első európai kaland (13 meccs gól nélkül) nem vezetett eredményre, a Celta - bár feljutott a Primera División-ba - nem véglegesítette. Roger visszakerült Brazíliába, ahol az első osztályú EC Juventude színeiben folytatta pályafutását (20 meccsen 1 gól).
Az újabb európai kaland már Lengyelországban kezdődött: a Legia Varsónak kölcsönadott Roger bejátszotta magát a kezdőcsapatba, míg 2006-ban a Legia véglegesen szerződtette is. Roger azóta is a Legia játékosa: 70 mérkőzésen 15 gól, kétszeres lengyel bajnokság és egyszeri lengyel kupagyőzelem az eddigi mérlege, emellett több alkalommal is megválasztották a lengyel liga legjobb külföldi játékosának.

Roger jó szereplése a Legiában felkeltette Leo Beenhakker figyelmét is, aki sikerrel kilobbizta, hogy Roger rekordsebességgel, és egyes adminisztratív apróságok (pl. lengyel nyelvtudás vagy állampolgársági ismeretekből sikerrel abszolvált teszt) nélkül, "nemzeti érdekből" megkapja a lengyel állampolgárságot. A február 26-án beadott honosítási kérelem nyomán Roger április 17-én már kézhez is vette a lengyel útlevelet, személyesen Lech Kaczyński lengyel államfőtől.
Roger honosítása számos kritikai hangot váltott ki a lengyel közélet szereplői körében. A lengyel közvélemény élénken emlékezett még a hasonló okokból és szintén rekordsebességgel, a 2002-es VB előtt honosított ex-nigériai Emanuel Olisadebe esetére, aki honosítása után, EU-s útlevéllel a zsebében, 2004 óta nemhogy a lengyel válogatott, de még Lengyelország felé sem nagyon nézett. Roger honosítása (és "a lengyel állampolgársággal való kereskedés") elleni tiltakozásul egy egykor Wałęsa mellett küzdő, ismert Szolidaritás-veterán visszaadott egy magasrangú állami kitüntetést a köztársasági elnöknek, a média pedig felhozta egy 40 éve Lengyelországban élő, 100%-ban lengyel származású, lengyel anyanyelvű, de litvániai születésű neves színházi rendező ügyét, aki - mivel még szovjet állampolgárként települt át Lengyelországba - 1991 óta hontalanként él az országban, mert honosítási kérelmét az illetékes hivataloknak az azóta eltelt 17 év alatt nem sikerült elbírálni.

Rogernek mindenesetre megadatott a lehetőség a bizonyításra - most elsősorban Leo Beenhakkeren múlik, ad-e neki lehetőséget a pályán. Két előkészületi mérkőzésen csereként már pályára lépett, a góllal még adós. Tétmeccsen viszont kisebbek az esélyei: Roger pályára lépése ugyanis csak úgy képzelhető el, ha a válogatottat az EB-re kijuttató Krzynówek - Smolarek - Żurawski trió valamelyike a kispadon marad, lecserélésre kerül vagy megsérül.

Válogatottbeli statisztikái:

Roger Guerreiro (Legia Warszawa):

  • Mérkőzés/gól a válogatottban: 2/0
  • Mérkőzés/gól az EB selejtezőkön: 0/0

1 komment

Címkék: sztárok euro2008

A bejegyzés trackback címe:

https://polskifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr63508712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para 2008.06.08. 15:03:04

Sírás lesz a vége :DD
süti beállítások módosítása