Rohamléptekkel közeledik az EB, és vele nyitómérkőzésünk az évezredes rivális, Németország ellen. Ennek megfelelően lassan egész Lengyelország futball-lázban ég. Az országot elborították az EB-vonatkozású plakátok, a bulvársajtó szítja a hangulatot, megvannak az első nemzetközi botrányok, és sajna van kedvezőtlen hír is a keret tájékáról: Błaszczykowski sérülése kiújult, így haza kell utazzon, nem vehet részt az EB fináléján.

Helyszíni összefoglalónk Lengyelországból, csakis a polskifoci.blog.hu-n!

Lengyelországban tetőfokára hágóban van a futball-láz.
Kis ízelítő a varsói utcaképből (a tudósító mobiltelefonjával készült képekkel, gyenge minőségükért ezúton kérünk elnézést - a beállítást Firefoxra optimalizáltuk):

Itt épp Ebi Smolarek vitézkedik egy óriásplakáton


 


 


 







A ZTM (vagyis a varsói BKV) autóbuszainak értékes hátsó reklámfelületeit is az EB, valamint a lengyel válogatottat szponzoráló egyik (igen finom :)) lengyel sörmárka uralja







A fent látható óriásplakát a mérkőzéseket közvetítő kereskedelmi teklevíziót népszerűsíti (az állami tv hosszas alkudozás után annyit ért el, hogy jogot szerzett a meccsekről 3 perces összefoglalók sugárzására)




A sarki vegyesbolt személyzete és vásárlói lélekben egyaránt Ausztriában vannak már




 


 


 


Az aluljárókban mindenütt Ebi Smolarekbe botlunk






 


 


 

 


Az ismert üdítőital-cég szintén az EB-lázat lovagolja meg: a kupakokban elrejtett kódokat emeltdíjas sms-ben beküldve belépőket lehet nyerni a válogatott mérkőzéseire.

(Az egyik piacvezető elektronikai-háztartási üzlethálózat szintén akcióba lépett: aki a lengyel-német mérkőzést egy bizonyos, náluk vásárolt akciós tv-készüléken nézi meg, lengyel győzelem esetén visszanyerheti a készülék árát.)

 






 
Lengyelországban a napokban a politikát is az EB uralja: a különféle beállítottságú sajtótermékek nagyívű vitát folytatnak arról, hogy vajon helyes-e (az egyébként nagy futballrajongó és aktív játékos) Donald Tusk miniszterelnök döntése, miszerint nem utazik ki a válogatott mérkőzéseire Klagenfurtba, hanem otthonról kíséri majd figyelemmel a nemzeti tizenegy szereplését. Az ellenzéki beállítottságú orgánumok véleménye szerint egy ilyen össznemzeti fontosságú eseményen, mint az ország történetének első EB-szereplése, a miniszterelnöknek mindenképp ott lenne a helye. A kormánypárti lapok ugyanakkor azt hangsúlyozzák: helytelen lenne, ha magasrangú állami tisztviselők az adófizetők pénzén járnának szurkolni, és milyen előremutató, hogy a miniszterelnök az EB alatt is a helyén van és dolgozik, a meccseket pedig nem a dísztribün VIP-páholyából, hanem az egyszerű állampolgárokkal együtt, a varsói Óváros főterén felállítandó óriáskivetítő előtt izgulja majd végig. A miniszterelnökkel ellentétes politikai színezetű Lech kaczyński köztársasági elnök természetesen azonnal bejelentette, hogy ő a lengyel válogatottat összes mérkőzésén a helyszínen fogja buzdítani.

Az országos napilapok mai számai terjedelmes EB-mellékletekkel, szurkolói füzetekkel és táblázatokkal kiegészítve jelentek meg, melyekben nyomon követhető és vezethető az összes mérkőzés eredménye, egészen a döntőig. A TeleProgram tv-műsorújság címlapján, ahol a következő heti csúcsfilmben szereplő valamely népszerű színész sztár portréja szokott szerepelni, ezúttal Leo Beenhakker arcképe díszeleg.

A lengyel bulvársajtó Euro-buzgósága meghozta a napokban a menetrendszerű nemzetközi botrányt: két lap a lengyel-német meccset megelőző hangulatszító számának címoldalán humorosnak szánt, de meglehetősen drasztikus képekkel jelent meg. Az egyiken (SuperExpress) Leo Beenhakkert láthatjuk, kezében Michael Ballack és Joachim Löw német szövetségi kapitány levágott, véres fejével, a következő elmés főcímmel: "Leo, add nekünk a fejüket!". A Fakt címlapján az 1410-es Grünwaldi csatát idézte fel (ahol a lengyel-litván hadsereg döntő vereséget mért a Teuton Lovagrendre), Michael Ballackot - némi időzavart keltve - porosz katonasisakban és középkori keresztes lovagi palástban ábrázolva, amint épp lesújt rá a fehér sasos lengyel címerpajzsot viselő Beenhakker kardja (Szalagcím: "Leo, ismételd meg Grünwaldot!"). Egy másik szám címlapján Beenhakker egy Trabin lovagol, a szalagcím: "Leo, rúgd szét a Trabantokat!"
Az egyébként kissé pikáns módon amúgy német tulajdonosi körű bulvárlapok "provokációit" Németországban széles körben tárgyalta a média, a közfelháborodás miatt Leo Benhakker a lengyel válogatott nevében hivatalosan is elnézést kért a német közvéleménytől.
A sajtótájékoztatón Leo mester sajnos rossz hírt is mondott: Jakub Błaszczykowski sérülése kiújult, az orvosok döntése értelmében mégsem vehet részt a tornán. Elvesztése komoly érvágás, mert a Borussia Dortmund légiósa az utóbbi időben igen jó formában játszott. A csapatban - az UEFA áldásával - a tágabb 32-es keretbe is jelölt Łukasz Piszczek, a Hertha Berlin játékosa lép majd a helyébe.

Közeleg a nagy csata, izguljunk és szurkoljunk együtt! Polska Goooooola!!! :))

1 komment

Címkék: sajtó németország lengyelország euro2008 leo beenhakker

A bejegyzés trackback címe:

https://polskifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr20506471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

úrilány 2008.06.06. 14:26:01

sajnálom Kubát (gyk: Błaszczykowskit) remélhetőleg augusztusra a szezonkezdetre felépül, tényleg volt neki néhány jó meccse a tavasszal
süti beállítások módosítása