Néhány nappal ezelőtt a Lechia Gdańsk alelnöke, Andrzej Juskowiak megállapította a klub egyik legnagyobb problémáját: a pályán nincs igazi vezéregyéniség. Tényleg nincs? Dehogynem! Csak vár a lehetőségre. Ő Mateusz Bąk.

bąk.jpg

Egy igazi irányító nem feltétlenül mezőnyjátékos. Talán ritkán fordul elő, hogy kapus legyen a csapatkapitány? A Juventusban például éveken át ez a szerep Gianluigi Buffonra hárult, a Bayern Münchenben pedig annakidején Oliver Kahnra, de nem kell Lengyelországból kimozdulni hasonló példákért. Sőt, még Gdańskot sem kell elhagynunk: az előző szezonban Bąk hordta a kapitányi szalagot, és az edző meghosszabbított keze volt a pályán. Előbb Michał Probierzé, majd a Ferencvárosból ismert Ricardo Monizé. A csapat hallgatott rá és számos mérközést megnyertek, végülis a szezon végén a negyedik helyre értek be.

De a kis múltbéli kitekintő után térjünk csak vissza a jelenbe. A karszalagot most Rafał Janicki hordja, de nincs akkora tekintélye a játékosok között. Egy másik jelölt az irányítói pozícióra Ariel Borysiuk pedig nem érzi magát vezető személyiségnek. A múlt évvel ellenkezőleg, a kapuban jelenleg Dariusz Trela áll, és még egyetlen meccset sem mentett meg a csapatának, nem is szervezi jól a csapattársakat. A konkrét irányítói feladat három ember között lett elosztva, az eredmény viszont eléggé elhanyagolható, egyikük sem vezetői személyiség. Az egyetlen kiút, ha Mateusz Bąk visszatérne a kezdőcsapatba, az ügy azonban itt bonyolódik.

Bąk pozíciója ugyanis - aki átélte a Lechiával a másodosztályból (A-klasa) az Ekstraligába vezető utat, valahogy lealacsonyodott. Az egyes mezszámmal rendelkező biztos pozcióból átalakult egy egyszerű poszttá, amit a sok közül egy valaki betölt. A 31 éves Bąknak egy egyévre szóló szerződéssel tudomására hozták, hogy biztosan nem számítanak rá alapvető emberként. Bąk saját mellőzéséhez csupán annyival "járult hozzá" hogy járomcsont törése, illetve később ujjtörése miatt Joaquim Machado vezetőedző nem számíthatott rá, így a Zawisza Bydgoszcz ellen már nem is őt állította a kapuba. Továbbá, ha most Bąkot a vezetőedző visszatenné a kezdőcsapatba, azzal megváltoztatná a csapathierarchiát, és nem kívánt körülményeket okozhatna. Egy igazi ballépés lenne.

Sajnos csak félmegoldás van, de tény, hogy Bąkon sosem mentek el pontok a mérkőzéseken. Ám a visszatérés pillanata még várat magára. De vajon mikor jön el Bąk visszatérése? Talán most pénteken a Pogoń Szczecin ellen? Hogy a Lechiának ismét lesz-e jó kapusa, egyben irányítója az csak a gdańskiakon múlik, illetve méginkább Dariusz Trelán.

Fotó: szkola-futbolu.pl
Forrás: ekstraklasa.net

Szólj hozzá!

Címkék: foci lengyel lengyelország labdarúgás gdansk ekstraklasa Lechia Gdansk Mateusz Bak

A bejegyzés trackback címe:

https://polskifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr76705669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása