Az utolsó igazán nagy eredményét az 1982-es világbajnokságon érte el a lengyel válogatott. Lato még, Boniek már a keretben volt, amely végül bronzérmet szerzett. A Fehér Sasok csak a későbbi világbajnoktól, a csoportkört egyébként nyeretlenül, három döntetlennel, épp a lengyelek mögött záró olasz csapattól kaptak ki az elődöntőben, a többi hat meccsen három győzelem és három döntetlen volt a mérlegük.

A harminc évvel ezelőtti csodát azért is érdemes feleleveníteni, mert az a torna épp úgy indult, mint a mostani: az első két forduló után még két döntetlennel, kiesésre állt a csapat – ráadásul gólt sem lőttek –, aztán az utolsó meccsen győzni kellett, és győztek a lengyel legények. Mondjuk az egy igazi catenacciós halálcsoport volt: az első két fordulóban három 0-0 és egy 1-1 volt. Tovább után rengeteg videóval idézünk múltat.

A lengyelek az első fordulóban az olaszokkal

majd Kamerun ellen játszottak gól nélküli meccset

Aztán jött az utolsó meccs, amikor végre nem maradtak ki a helyzetek, és átszaladtak a peruiakon (az olaszok, akárcsak korábban Peruval, Kamerunnal is 1-1-et játszottak, így lettek másodikok veretlenül, három döntetlennel).

Az akkori lebonyolítási rendszerben 12 csapat jutott tovább négy hármas csoportba, amely győztesei kerültek az elődöntőbe. A lengyelek ellenfelei a szovjetek és a belgák voltak, a középdöntő első meccse a lengyel-belga volt, sima 3-0-val zárult Boniek mesterhármasának köszönhetően (a tornán ő négy, Lato egy gólt szerzett).

Miután a szovjetek csak 1-0-ra verték a belgákat, ellenük elég volt a döntetlen is – ez össze is jött.

Majd az elődöntőben jött az olaszok elleni egyetlen vereség a tornán,

végül a bronzmeccsen legyőzték a franciákat (akiknél a kispadon ült a mostani UEFA-elnök Michel Platini).

Szóval diadalmas kis menetelés lett a két döntetlennel induló tornából.

És hát a két döntetlen most is megvan.

 

Szólj hozzá!

Címkék: videó 1982 világbajnokság zbigniew boniek grzegorz lato

A bejegyzés trackback címe:

https://polskifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr724592503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása