Meccs előtt ez járt a fejünkben

(a közvetítés a képek után indul)

Drága orosz barátaink!

Évszázadokon keresztül nyomorgattátok a lengyel nemzetet, ha rajtatok múlna, máig lenne közös orosz-német határ, a katyni mészárlást és a különös szmolenszki tragédiát soha nem felejtik el a lengyelek, és még ma is sikerült rendőri lövöldözésbe torkolló véres verekedéseket kiprovokálnotok a „véráztatta szent lengyel anyaföldön” (persze, az oroszok valójában csak „békésen” felvonultak az orosz függetlenség napján – valószínűleg Budapesten sem örülnének egy június 4-i román ünnepségnek).

Jó, persze azt is mondhatjuk, hogy mi támadtunk a békés orosz felvonulókra – de miért vonulnak fel békésen az oroszok ott, ahol nem látják őket szívesen? És persze a „mi” is relatív: a meccs előtt az Eb-bojkottot már korábban megígérő futballhuligánok egy csoportja randalírozott. Szóval ez a nap egyik szurkolótábornak és egyik országnak sem válik dicsőségére – még az is lehet, hogy a lengyelekére kevésbé. Sajnos amikor kiderült, hogy a lengyel és az orosz csapat egy csoportba került, és hogy a lengyel futballhuligánok egyébként is balhét akarnak, akkor már várható volt, hogy ennek rossz vége lesz. Az lett.

 Ezek után mit is mondhatunk a ma esti varsói meccs előtt? Tovább után elmondjuk.

Reméljük, hogy a lengyel legények nem ezek miatt akarnak ma nyerni, hanem azért, hogy az utolsó, csehek elleni meccset mi kezdhessük kedvezőbb helyzetből (persze még a vereség ellenére is sikerülhet a továbbjutás, de akkor az utolsó körben nyernünk kell). El kell hinni, hogy a csapat megnyerhette volna az első meccsét, és azt is, hogy ha úgy játszik, mint akkor az első negyven percben, akkor nem kerülünk olyan helyzetbe, mint amilyenbe a csehek kerültek pénteken.

Mint írtuk, a csapat elszántan, de nem ostobán készül. A felállás a görögök elleni 4-1-4-1-es formációról 4-3-2-1-esre változik, a gyengén játszó Rybus helyett Dudka kezd, Polanski és Murawski mellett tőle is várja Smuda mester, hogy a csatárok mögött második hullámban érkező középpályás-rohamot megállítsa. A felállás ez lesz: Tyton – Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch – Polanski, Dudka, Murawski – Blaszczykowski, Obraniak – Lewandowski.

 

És akkor megkezdődött

mint 75 éve a Vörös Hadsereg lefejezése. Kubát a második percben elsöpörték, mint a balti államok függetlenségét, kemény csata lesz ez.

Boenischről megtudtuk, hogy majdnem francia válogatott lett – szerintem ő is meglepődne, ha ezt megtudná.

Egyébként tudják, milyen szuper hely Lengyelország? A görögök szerint ilyen:

Hat perc után

örömmel látjuk, hogy csak az orosz pátriárkák mennyei lobbija és Szent Péternek fizetett olajpénz menti meg az oroszokat a lengyel góloktól. Aggasztó viszont, hogy a görögök ellen is sok kihagyott helyzettel kezdtünk.

Aztán Tyton is védett egy szépet egy orosz szöglet után, majd egy nagyot egy nagy helyzetbe. Egyébként valószínűleg ő a Magyarországon legismertebb lengyel játékos, Kovács Polgáriegyüttműködésibonzazabanzaiy Ákos dalt is írt róla, a refrénjére emlékszem: "kegyetlen szép vagy, Tyton", a többi itt:

Lewandowskit sújtja a balsors, amely régen tép: amit most kihagyott, abból Dortmundban már mesterhármasa lenne.

Negyedóra után

szomorúan állapítjuk meg, hogy már nemcsak az utcán folyt vér, hanem a folyamatosan rúgott Kuba lábából is, Blaszczykowski bal lábán repedt fel a bőr, de a sérülés szerencsére nem súlyos. Az orosz agresszió így is kezdi megtörni a fiúkat, de így is jobbak vagyunk, mint a csehek, ők ilyenkor már 0-1-re álltak.

És majdnem vezetünk!

Az akció szellemes volt, de sajnos Polanski túl gyors volt.

Húsz perc után

örömmel látom, hogy a 4+3-as szűrés eddig nem működik rosszul, és szerencsére a támadójáték sem rosszabb, mint a görög meccs első félidejében volt. Nem csoda, hogy a helyi Orbán Viktor is lelkes, mint egy Erdélybe tévedt Kövér László.

Huszonöt perc után

jó látni, hogy egyáltalán nem tudnak olyan erővel nyomni az oroszok, mint a csehek ellen, és hogy nemcsak egyenrangú ellenfél vagyunk, hanem egyértelműen nekünk voltak nagyobb esélyeink a gólszerzésre. És közben bosszankodom, mert ha a görögök ellen így játszunk, akkor az első meccs után három pontunk van, és nem egy.

És jó azt is látni, hogy az oroszok többet szabálytalankodtak, nekünk pedig több kapura lövésünk volt.

És azt is, hogy a csehek ilyenkor már 0-2-re álltak, vagyis egyre jobbak vagyunk, mint a szombati ellenfelünk.

Harminchat perc után

viszont természetesen az történik, ami egy ilyen szerencsétlen csapattal, mint a lengyel, megtörténni szokott: sok kihagyott helyzet után gólt kapunk egy szabadrúgásból.

Hihetetlen, vezetnek az oroszok 1-0-ra. De tényleg, hihetetlen, igazságtalan, bosszantó, felháborító. Buta gólt kaptunk, elkerülhető gólt kaptunk, miközben jól és bátran játszik a csapat, mert támadni.

Pópák - pápa 1-0, hiába erősítettünk daloló kormánytagokkal és lelátói elnökkel.

Negyven perc után

ráadásul azt látjuk szomorúan, hogy a hülye gól teljesen megrogyasztotta a csapatot, alig van nálunk a labda, és abból az okos játékból, ami bő félóráig ment, semmi nem maradt.

aztán meg arra gondoltunk, a szünetet várva, hogy a végén beszorultunk, mint kis Polski két kamion közé az M1-es kaptatóján Tatabányánál.

Szünetben

abban reménykedünk, hogy sikerül valahonnan nekünk lengyel vodkát, a lengyeleknek elszántságot és hitet találni.

És hangulatjavítónak ezt küldjük búslakodó polyákszurker társainknak, ő Magdalena Wróbel, aki állítólag a legvonzóbb öt lengyel nő egyike.

Szünet után

abban reménykedem, hogy most ismét jön egy húszperces nagy roham a lengyel ulánusoktól, csak ez most két gólt is hoz, és aztán megépítjük a Visztula-parti Maginot-vonalat. Két szöglet és egy Lewandowski-helyzet már össze is jött két perc alatt.

Aztán újabb Lewandowski-lehetőség, aztán újabb lengyel roham.

Szóval a második félidő eddig úgy indul, ahogy vártuk – csak sajnos továbbra is gól nélkül.

Ötven perc elteltével

Varsóban élőktől hallom, hogy a szurkolói táborok a meccs után újabb összecsapásokra készülnek, holott már nagyjából hatvan embert bevittek a rendőrök. Ez a meccs eredményénél is rosszabb hír.

Közben Perquist megtaposta saját csapattársa, a védőnk fogja a kezét, amiről kábé egy hete vették le a védőkötést.

És aztán hirtelen

1-1

Épp kezdünk arról beszélni, hogy a lengyel csapat utolsó reménye Arsavin, és tényleg, most is ő rontott el egy baloldalii beadást, Kuba meglódult, és futott, és futott, és futott, futott a sebes térdével, futott a lengyel nép minden elszántáságával, és bevágta. Persze a béna orosz védők is kellettek, és persze biztos kellett Wojtyla bácsi is.

A lényeg, megvan a döntetlen, és most jó értelemben is érzik a fiúk a vérszagot.

A gól előtti pillanat, amikor Kuba ellövi a labdát

És most félóra alatt még lőni kellene egyet, ilyen egyszerű a foci.

Kár, hogy éppen beszorultunk.

Aztán viszont mégsem, megint a lengyel jobboldal villogott, mint képviselőválasztáson faluhelyen, de aztán kimaradt a helyzet.

 

Hetven perc után

aggódunk, hogy beállt Pavljucsenko, lőtt ő már gólt ezen az Eb-n csereként beállva.

Szerencsére most viszont kicsit többet látjuk az orosz kaput, mint az elmúlt negyedórában, és nem omlottunk össze, mint a görög meccs végére.

Közben Dudkát cseréltünk Adrian Mierzejewskire, aki 21-edszer válogatott ma, és sportközhelyszótárunkat idézve támadóbb szellemű játékos, mint Dudka. Szóval Smuda mester kiszámolta, hogy ha nem nyernek a lengyelek, akkor mindegy, döntetlen vagy vereség, és inkább győzni próbál a csapat.

Közben még egyszer a gól

Nyolcvan perc után

viszont úgy tűnik, a lengyel fiúk elfáradtak, mint német harckocsik ellen indult könnyűlovasok. Az a szerencse, hogy az oroszok is fáradtan és pontatlanul játszanak. A lecserélt Polanski viszont nagyon hiányozni fog, a védőmunka legfontosabb szereplője volt ma.

A hosszabbításban

még mindig él a remény, hogy egy lecsorgó, lepattanó, megcsúszó labdát Wojtyla bácsi betessékel az orosz kapuba. De nem, az utolsó szabadrúgás után maradtunk az örök közép-európai „majdnem-sikerült” állapotban.

És a végén

egy gyors értékelés: Az oroszok ellen reménytelennek tűnt a helyzet, a pénteki nyitómeccseket látva a legtréfásabb hangon beszéltünk csak a lehetséges pontszerzésről. Szerencsére az oroszok sem voltak olyan dinamikusak és jók, mint a csehek ellen – és főleg nagyon pontatlanok voltak –, és szerencsére a lengyelek is felszívták magukat, sokkal jobbak voltak, mint amilyennek az elmúlt félévben láttuk őket. Ezzel a játékkal megverték volna a görögöket, és némi szerencsével ezt a meccset is megnyerhették volna.

Míg pénteken azért volt bosszantó a döntetlen, mert nyerni kellett volna, és végül örülni kellett az egy pontnak, most azért bosszantó a győzelem, mert nagyon jól játszott a csapat.

A csoportban ezzel együtt csak a harmadik, és két meccs után még mindig nincs meg a sporttörténelmi első győzelem. Viszont szombaton szupermeccsen ki-ki rangadó lesz a csehek ellen: aki győz, a másik meccs eredményétől függetlenül továbbjutott (sajnos a döntetlen a lengyeleknek nem elég, de lehet, hogy a cseheknek sem).

Szóval nincs mese: szombaton sporttörténelmet kell írni – győzni kell, és ott vannak a lengyelek a nyolc között.

Míg a görögök elleni meccs után ez érdemtelennek tűnt volna, most nagyon is megérdemeltnek éreznénk.

53 komment

Címkék: fotó oroszország euro2012

A bejegyzés trackback címe:

https://polskifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr934583962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomfree 2012.06.12. 20:50:23

Várható volt. Lengyel drukker ismerősöm már az EB elött mondta, hogy nagyon készülnek az oroszokra, mert utálják őket. Még este nagy balhé lesz kinn a meccs után, csak halállal ne végződjön az este.

maarten 2012.06.12. 20:56:28

ćNaprzód Polska! Może się udać!

töreki 2012.06.12. 20:59:12

Teljes mértékben egyetértek velük!

maarten 2012.06.12. 21:04:18

ha fél méterrel hátrébb van akkor is sikerült volna...

maarten 2012.06.12. 21:05:46

Van egy olyan mondásunk, hogy a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat. Csak nehogy ez legyen belőle.

maarten 2012.06.12. 21:07:40

Ez a Boenisch ez egy balfék.

maarten 2012.06.12. 21:08:36

23. perc.
Ez nem igaz.

maarten 2012.06.12. 21:11:01

Egyelőre nem maradunk alul. De meddig lesz erőnk a bolsik ellen?

maarten 2012.06.12. 21:18:35

33. perc.
Leültünk. Emellett nem tudjuk tartani a labdát.

maarten 2012.06.12. 21:20:14

Labdatartás 59%-41% nekik.

maarten 2012.06.12. 21:23:07

0-1
Ennyi volt. Most kergethetjük az eredményt.

Semerreretyó 2012.06.12. 21:41:36

ez a többes szám első annyira nevetségesen szánalmas, már ne is haragudjatok. még akkor is vicces, ha magyar csapatról van szó, de így meg aztán egyszerűen röhejesek vagytok.

megint 2012.06.12. 21:49:40

Orosz huligánok is kőkemények, ahogy a lengyelek is, nem csodálkoznék ha az EB alatt lenne haláleset.

Semerreretyó 2012.06.12. 21:53:19

idióta balfasz mindegyik

maarten 2012.06.12. 22:00:15

Goooooooooooooooooooooooooooooooool!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

szabályozás 2012.06.12. 22:04:09

a lengyel tirpákok ismét látványosan demonstrálták, miért veti meg őket teljes joggal minden kultúrnemzet.
szívből remélem, hogy lengyelország következő felosztása egyben az utolsó is lesz, és azzal végleg eltűnik a föld színéről ez a semmirekellő barbár aljanépség.

antiszociális taho_kismama 2012.06.12. 22:11:04

jesszusom, @szabályozás, te valahol nagyon megtörtél lelkileg. keress fel egy szakembert, mert ilyen gondolatok mögött nagyon mélyen lakozik a sérülés...

Semerreretyó 2012.06.12. 22:13:56

az ilyenekre nem kell ám reagálni. valszeg nem figyeltek az ápolók, így került netközelbe.

maarten 2012.06.12. 22:21:29

Boenisch reménytelen.

antiszociális taho_kismama 2012.06.12. 22:23:15

@Semerreretyó: igazad lehet... persze,
nem csoda, hogy nem figyeltek. jó a meccs :))

Semerreretyó 2012.06.12. 22:34:25

nem, ő csak egy kibaszott troll

tovabb a jezsovi uton 2012.06.12. 22:47:43

lesz még varso orosz tanya!!!!

Wagem 2012.06.12. 22:56:16

@tovabb a jezsovi uton: Meg anyád az ágyasom.Bolsi patkány..!!

Wagem 2012.06.12. 23:03:26

@szabályozás: Tirpák a kurva családod.
Mit ugatsz te kultúrnemzetről?
Ők is harcoltak a barbár ruszki hordák ellen,mint az összes normális nép.
És harcolunk is addig ,amíg az összes Leninista ,sztálinista söpredék el nem tűnik a föld színéről.
Értesz patkány??

the_line 2012.06.12. 23:13:04

A bejegyzesed elso resze netto fassag. Miert menti az eroszakot hogy azzal "provokalnak", hogy atmennek a varoson??? Jezusom. Tan nem kene EBt rendezni, ha nem birjuk mas nemzetek latvanyat, nem?

Lengyelorszag kvazi masodik otthonom, eltem ott egy ideig,szeretem nagyon, a kulturat, a hangulatat, a kajait, a nyelvet es az embereket, de az ilyen oroszgyulolo (meg nemetgyulolo) faszkalapok eppugy a nemzet legaljat alkotjak, mint nalunk azok, akik hasonlo esetben romanokkal balheznanak mindenaron.

showtimes 2012.06.12. 23:30:25

aki nem tud arabusul az ne próbáljon úgy csinálni, pl. a szerző rendkívül felületes történelmi ismereteit fitogtatja: a lengyel könnyűlovasság sosem támadott német páncélosokra! Ez egy urbanlegend. Először is, mert nem voltak hülyék! Másodsorban meg nem létezett a II. világháborúban könnyűlovasság, de nehézlovasság sem, az illető leragadt a Krími háborúnál, s az angol könnyűlovasság halálmarsánál.

A többi dilettantizmust felesleges elemezgetni.

Karipapa01 2012.06.12. 23:47:40

Ha annyira utálják a Lengyelek az Oroszokat, minek hívták meg az EB-re? Meg a Németeket is, hiszen ők sem voltak elsőáldozó szűzlányok Lengyelországban a II. világháború alatt!

qwertzuiop05 2012.06.12. 23:54:24

Lesz hool/hool-bunyó is?
Meer' ez nagyon úgy nézett ki, mintha huligánok vertek volna szurkolókat.
Mikor meg jöttek A.C.A.B.-ék, akkor már nem voltak olyan fittek a polák legények...

Eastbay1 2012.06.12. 23:56:28

Posztíró ritka nagy kretén. Miért vonultak fel a ruszkik Varsóban? Valszeg azért meg a rendőrök így vezették fel őket a stadionhoz. Könnyebb egy csomóban védeni/szemmel tartani 10ezer ruszkit, nem? Jobb lett volna ha egyénileg, kisebb csoportokban mennek a meccsre, hogy a csürhéitek könnyebben lemészárolhassák őket?
Mondjuk nekem mindegy, engem nem bánt különösebben, ha a kalácsképűek irtják egymást:)

pistola 2012.06.12. 23:59:18

jézusom ennyi frusztrált faszt!

Thresher 2012.06.13. 01:00:25

@Karipapa01: Direkt vagy ennyire hülye?

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.06.13. 01:02:28

@pistola:

"jézusom ennyi frusztrált faszt!"

Grat, sikerült a "tökeinél" megragadnod a lényeget.

koncerttahó 2012.06.13. 01:14:36

lengyel tahó itt a szomszédba hogy vinnyogott, mikor lefújták a meccset. azt nem tudom, minek. két pontra annyira nem verném magam.

dr. Közbiztonság Szilárd 2012.06.13. 03:35:19

A cikket elkövető barom tényleg ennyire pronyó tahó?

Főleg az első 2 bekezdésre gondolok.

@wegam:
Tanulj történelmet, idióta.
Vagy legalább a Négy páncélos és a kutya c. sorozat valamelyik részébe nézz bele egy kicsit.
Az, hogy valamikor harcoltak valaki ellen, semmit nem jelent, a magyarok kb. mindenki ellen harcoltak valamikor, aki Európában él (talán a skandinávokat meg az angolokat kivéve).

@the_line:
Szívemből beszélsz.
Én is szeretem a lengyeleket, de nem ezeket a futballhuligán tahókat, azokat a magyarok közül is kiirtanám, de legalábbis valami zárt karámba terelném, és életfogytig etetném fűvel (zöld, baszd meg, nesze, zabáld alapon).
Mondjuk én az oroszokat is szeretem. Akit ismertem/ismerek közülük, mind nagyon normális arc.

Semerreretyó 2012.06.13. 07:54:23

28 millió orosz veszett oda a második világháborúban. ennél nagyobb áldozatot senki sem hozoztt a fasizmus eltörlése érdekében. minimum ezt tisztelni kellene. és könyörgöm, ne kövessük már el azt a hibát, hogy egy népet a politikusaik alapján ítélünk meg. nekünk sem tetszene, ha Lázárjani alapján ítélnék meg az egész magyarságot...

Karipapa01 2012.06.13. 08:45:17

@Thresher: Nem, csak igazodom a poszthoz, meg egy-két kommenterhez.

Dr. NiChuck Norris sp. 2012.06.13. 10:20:10

@szabályozás: Anyukád inkább szopta volna apukádat a majomházban mint befogadni lába közé genetikailag páviánszerű DNS örökségét.

killin tours 2012.06.13. 10:29:02

istenem mennyi büdös paraszt jut internethez miért olvastam el a kommenteket

Kutchek (törölt) 2012.06.13. 10:53:51

@Semerreretyó: "28 millió orosz veszett oda a második világháborúban. ennél nagyobb áldozatot senki sem hozoztt a fasizmus eltörlése érdekében."

Kiváncsi vagyok ebből a temérdek mártírból mennyit géppuskáztak le hátulról! ;)

baloo784 2012.06.13. 10:56:32

Skacok!
Jó a blog, de a csoport állását azért frissíthetnétek! :)
B

Karipapa01 2012.06.13. 15:48:44

@Thresher: Ne kérj elnézést, nem te találtad ki! Nekem is keserű...

bramocki 2012.06.13. 15:59:48

@Eastbay1: Az oroszok nem a meccs miatt vonultak fel, hanem az orosz függetlenség napját ünnepelték meg ezzel a menettel. Azért ez elég gázos. (még akkor is ha ez a szovjetoroszországtól való megszabadulásuk napja is)

Karipapa01 2012.06.13. 17:01:49

@bramocki: Hogy a szurkolók miért vonulnak fel, kár ezen töprengeni, csak meg kell nézni egy magyar Fradi-Újpest meccs utáni cirkuszt. Ez így hülyeség. Az meg, hogy az oroszok megünneplik a saját függetlenségüket, miért fáj bárkinek is? Csak nem azért, hogy mivel oroszok, már nem is emberek? Ha a lengyel barátaink ünneplik ugyanezt, mi tapsolunk nekik és örülünk annak, hogy függetlennek.. Egyébként pedig miért kellene elmarasztalni például Vlagyimir Dubinyin kohászt azért, mert rátelepedett és szivatta egy Lenin, vagy egy Sztálin nevezetű gazember? Magyarázd már meg, bazmeg!
süti beállítások módosítása