Huszonegy évig tartozott Magyarországhoz, Mátyás király hódította meg, az olmützi békével erősítették meg a magyar fennhatóságot. Amerika felfedezésének évében már Csehország része volt, és évszázadokon át az is maradt, de bécsi irányítás, a Habsburg-birodalom fennhatósága alatt. A 19. században előbb porosz kormányzás alá, majd a Német Birodalomhoz tartozott, a világháború után lett Lengyelország része. Június 8-án múltidézés kezdődik a városban: ismét a csehek székhelye lesz.

Akinek még ennyi sem elég: Wroclawról van szó, magyar nevén Boroszlóról, német nevén Breslauról, a városról, amelyben, annak 40 ezres kapacitású stadionjában az Európa-bajnokság A-csoportjának három meccsét rendezik, a három cseh-meccset. A döntés nem meglepő, a város légvonalban körülbelül száz kilométerre, közúton másfél-két órára van a határtól, így az Eb-re június elsején egy magyarok elleni meccsel készülő csehek szinte hazai pályán játszhatnak június 8-án az oroszok, 12-én a görögök, végül 16-án a lengyelek ellen.

132357011

Azoknak a magyaroknak, akik Eb-t akarnak élőben nézni, a csehekhez hasonlóan szintén Wroclaw a legkönnyebben megközelíthető helyszín. Igaz, hasonló, nagyjából 600 kilométeres közelségben van az ukrajnai Lvov vagy Lviv vagy Lemberg van (kinek hogy tetszik), de a lengyelekhez Schengen miatt könnyebb és gyorsabb eljutni; nagyjából hét óra az út. Szóval a magyaroknak leginkább Wroclaw lehet a legvonzóbb célpont, ezért a városról később még többször írunk.

Most nézzük, milyen stadionban rendezik a meccseket! Az egészen pontosan 42 771 nézőt befogadni képes létesítmény a prózai Stadion Miejski, azaz Városi Stadion nevet viseli. Persze a magyar másodosztály városi stadionjain edződött szurkolók valószínűleg nem ilyen látványhoz és méretekhez szoktak.

Hogy mit érdemes tudni a Miejskiről? A létesítményt 2009 áprilisában kezdték építeni, és 2011 szeptemberében adták át, a beruházáson körülbelül kétezren dolgoztak, tervezője a JSK Architekci, tulajdonosa Wrocław városa. Az építkezés nagyjából 730 millió zlotyba került,ami körülbelül 52 milliárd forintnak felel meg. A stadion az UEFA 4 szabványnak megfelelő létesítmény, mind a 42 771 férőhelye fedett ülőhely, hivatalos honlapja szerint a pálya 68x105 méteres.

000 Par6600084

A nyitórendezvény tavaly szeptember 10-én Vitalij Klicsko és a lengyel Tomasz Adamek bokszmeccse volt, a WBC nehézsúlyú világbajnoki övéért vívott meccset az idősebb Klicsko-fivér a tizedik menetben technikai KO-val nyerte meg. Az első focimeccset egy hónappal később játszották itt, a házigazda Śląsk Wrocław a Gdańskot verte 1-0-ra; novemberben a Krakkó elleni meccset 40 ezren nézték itt (a városban nagyjából 630 ezren élnek).

Szólj hozzá!

Címkék: csehország stadion lengyelország wroclaw euro2012 stadion miejski

A bejegyzés trackback címe:

https://polskifoci.blog.hu/api/trackback/id/tr24470509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása